tiistai 8. syyskuuta 2020

Karamellisoitu omenapiirakka


Parasta mitä omenoista voi tehdä! Herkullinen omenapiirakka myös valmistuu super nopeasti ja helposti. Kardemumman ja omenan yhdistelmä on lyömätön ja vielä kun piirakan kylkeen heittää jäätelöä tai vaniljakastiketta niin suosio on taattu.

Karamellisoitu omenapiirakka

Vuoan pohjalle:
n. 50 g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
Omenoita (n. 4-6) 

Taikina:
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa

Höylää juustohöylällä jääkaappikylmä voi vuoan pohjalle tasaisesti, jokaisen kohdan ei tarvitse peittyä voilla. Käytän itse halk. 26cm korkea reunaista piirakkavuokaa. Levitä fariinisokeri tasaisesti voin päälle. Siivuta tai kuutioi omenoita omaan makuusi sopiva määrä voin ja sokerin päälle. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat yksitellen sekaan hyvin vatkaten. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina omenoiden päälle tasaisesti ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 min, kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hetki ja kumoa sitten tarjoiluastialle.
Tarjoile lämpimänä esimerkiksi vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.
Voit valmistaa piirakan myös esimerkiksi raparperista! 

keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Heihei kesä, tervetuloa syyskuu!



Syyskuu on täällä ja yöt alkavat olla pimeitä! Ihana köynnöksille tehty seinämä sai valot alustavasti toimintaan. Mies innoissaan värkkäili auton sisätilaan tarkoitetuista valoista juuri sopivan valaistuksen terassille. Enää tarvitaan johtojen laitto paikoilleen ja sähkömies kylään. Tällä hetkellä toimivat vasta akkupaketin kera, mutta eiköhän se muutu tässä muutaman viikon sisällä. Tästä tuli niin ihanan kodikas, että seuraavana keväänä terassin toinen sivu pääsee saman työn alle!



Lavoissa porkkanat ovat tuottaneet melko kelvollisen sadon ja kellariin saadaan todennäköisesti aika mukava määrä kauniita isoja porkkanoita. Alkuunhan sato ei kovin hääppöiseltä näyttänyt, mutta nyt saa huokaista helpotuksesta. Kesäporkkanoitakin on riittänyt syöntiin ja tulee myös riittämään pakastimeen asti. Myös avomaalla on porkkanoita tulossa reilusti, mutta ne jäävät paljon pienemmiksi kuin lavoissa kasvaneet. Eipä se haittaa, sillä niitä ei alunperinkään ollut tarkoitus kylvää. Siemenpussi sattui jäämään sateeseen ja pakkohan ne oli johonkin heitellä, ettei aivan hukkaan mene! 

Ostimme uuden arkkupakastimen ja sitä olemme saaneet nyt urakalla täyttää! Ihan parasta, kun saa täyttää tyhjän pakastimen järjestelmällisesti. Samalla saimme myös yhden vanhoista sulatettavaksi ja uudelleen järjesteltäväksi, kunhan nyt ensin taas jäähtyy. Me pakastamme kaiken rasioissa, ettei maut siirry pakastettavista toisiin. Ja myös tykkäämme pitää kaikki rasiat samaa sarjaa, jotta kaikki olisi selkeämpää. Orthex Gastromax on valikoitunut meillä pienemmille pakastettaville rasioiksi. Sen sijaan jäätelöt, leivät ja pullat pakastetaan mieluummin Curver Grand Chef rasioihin. Nämäkin olisi varsin mukava pitää erillään omissa pakastimissa, mutta aina ei tila tai rasiat riitä. Mutta ehkä joskus tämän perfektionistin unelma toteutuu silläkin saralla. Tai sitten koitetaan vaan sopeutua omavaraistelijan tutuimpaan olomuotoon, eli kaaokseen. 

Vehnätortillat


Tortillojen teko on oikeasti helppoa, eikä niihin tarvita kuin muutama aine, jos täytteitä ei lasketa! Maku on aivan erilainen kuin kaupasta ostetuissa. Ja tämä kuvassa näkyvä kasa on myös aika paljon halvempi, vaikka melko edullisia valmiitkin ovat. Aikaa näiden teko vie, mutta lopputulos palkitsee, varsinkin kun osan täytteistä saa hakea omalta pihalta! 

Vehnätortillat

5 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 dl vettä
½ dl rypsiöljyä

Sekoita jauhot ja suola keskenään, lisää vesi ja vaivaa yleiskoneella lähes tasaiseksi. Lisää öljy ja vaivaa hetki, kunnes taikina on kunnolla tasainen ja sileä. Anna taikinan tekeytyä noin puoli tuntia ennen kaulimista ja paistamista.
Jaa taikina 6-8 osaan ja kauli runsaan jauhon kera pyöreiksi ohuiksi lätyiksi. Paista kuivalla paistinpannulla molemmilta puolilta hetken aikaa. Varo polttamasta tortilloja.
Tarjoile lämpiminä esimerkiksi salaatin, riisin, lihan ja kastikkeiden kera.