perjantai 23. maaliskuuta 2018

Lavatarhan ensimmäinen rakennusvuosi


Aloitimme rakentamaan unelmiemme hyötypuutarhaa vuonna 2015. Taustalla näkyvä rikkaruohokenttä valikoitui lavatarhan lopulliseksi paikaksi. Se lähti rakentumaan muutamasta lavasta ja mansikka lavoista. Talvihan oli tuolloin erittäin huono monivuotisille ja melkein kaikki mansikat menetettiin lavatarhan ensimmäisenä talvena.


Alkuun paikka oli tasainen ojaan viettävä nurmikenttä. Halusimme kuitenkin jotain ihan muuta ja tilasimme kaivurin tekemään pihaamme pienen rinteen. Näin ollen ylös jäi paikat mansikoille sekä tulevalle kasvihuoneelle, joka edelleenkin odottaa rakentamista... Varsinainen lavatarha jäi siis rinteen alapuolelle. Ennen rakennusprojektin alkua käytössä oli vielä väliaikaiset lavat etupihalla, mutta niistä olemme jo hankkiutuneet eroon.


Koska pihamme on täyttä savea, pohja tehtiin viettämään lievästi ojaan päin, kuten se oli aikaisemminkin. Saven päälle laitoimme suodatinkankaan ja vasta sen päälle kerroksen soraa. Ilman kangasta nuo sorat nimittäin olisivat hetken päästä saven sisällä. Kankaan päälle laitoimme myös muutaman salaojaputken varmistamaan salaojituksen onnistumista. Tähän mennessä on toiminut oikein hyvin!


Vain muutama lava saatiin ensimmäisenä vuonna tehtyä ja heti tiedettiin, että tässä se on, meidän unelmien puutarha! Siitä oli hyvä jatkaa seuraavana vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti