maanantai 14. toukokuuta 2018

Kasvihuoneen rakennusta


Viimein saimme aloitettua kasvihuoneen rakentamisen. Toivottavasti se pian valmistuisi ja saisin vihdoin tomaatit istutettua paikoilleen. Alkavat jo olla melkoisen pitkiä ja kaipaisivat pian omaan paikkaansa. Muutamat ovatkin päässeet ruukkuihin ja ämpäreihin ja nämä olisi tarkoitus kasvattaa terassilla kunhan kelit lämpenevät tarpeeksi. Ämpäreihin laitto on ollut vähän turhankin riskialtista puuhaa, aika monta olen saanut taitettua yrittäessäni saada niiden pitkiä runkoja mutkalle... Mutta onneksi tomaatti on kuitenkin siitä mukava kasvi, että sen saa siltikin jatkamaan kasvuaan vain upottamalla ehjän varren multaan ja kastelemalla reilusti! Yhtäkään en siis ole vielä onnistunut tappamaan :)

Chili 'Champion' 


Etupihan lasiterassille on tulossa neljä kasvu allasta tänä vuonna chilejä varten. Ensimmäiset kaksi allasta on jo valmiina ja niihin saatiin mahtumaan paljon suurempi määrä taimia mitä olin alkuun ajatellut. Näin ollen saan myös tuonne ympättyä paljon muutakin kasvamaan ja sehän on aina iso plussa! Tomaateille tuo huone taitaa kuitenkin olla aivan liian kuuma, tuuletuksesta huolimatta iltaisin asteet nousevat suuriin lukemiin ja saisivat taas allekirjoittaneen epäonnistumaan tomaatin kasvatuksessa kun kukat tippuisivat vain pois. Mutta onneksi chilit ja paprikat eivät ole olleet aikaisempina vuosina moksiskaan kesäkeittiössä korkeistakaan lämpötiloista. Sato on ollut aina huikea!

Kylvin chilien eteen myös avomaankurkkua. Ajatuksena saada se kasvamaan tuuheasti ja roikkumaan peittäen hieman allasta, jotta saataisiin vielä lisää viidakkomaista tunnelmaa lasiterassille pelkkien chilien lisäksi. Altaat vaativat vielä jalat alleen, mutta niiden kanssa ei pidetä nyt mitään kiirettä. Pääasia, että chilit ovat päässeet paikoilleen.


Mansikoita olen siistinyt hikihatussa niin paljon kuin olen suinkin ehtinyt. Kuitenkin suunnilleen puoleen väliin jo päästy. Rönsyjä olen lahjoittanut hakijoille runsaasti, mutta silti niille ei näy loppua! Itsellekin laitoin väliaikaiseen sijoitukseen "muutamia" odottelemaan varsinaista paikkaansa. Saapa nähdä mihin saan ne mahtumaan. Amppeleita olen saanut, vaihtanut ja muutaman ostanutkin. Niitä olen täyttänyt mansikoilla ja toivottavasti jostain löytyisi vielä iso kasa lisää edullisesti! Talvetuksen ajattelin hoitaa vain upottamalla amppelit syksyllä tyhjiin lavoihin ja osan kokeilen talvettaa kellarissa. Mansikoita oli jo viime vuonna tarpeeksi omavaraisuuteen asti, mutta mehuun niistä ei vielä riittänyt. Muita mehuja sen sijaan on pakkanen pullollaan, joten silläkään ei sinänsä mikään kiire ole. Olisihan se kuitenkin ihan mahtavaa saada myös mansikkamehua talven varalle, vaikka meillä ei erityisen paljon mehuja juodakaan. Amppelit päätyvät jossakin vaiheessa takapihalle terassille vertikaalisen puutarhaan, jonka ajattelin toteuttaa yksinkertaisesti erilaisia amppelikoukkuja hyödyntäen. Sen aikaa saavat roikkua aidalla.


Peruna nupulla

Ensimmäiset perunat ovat viimein alkaneet tehdä kukkia! Ei mene aikaakaan kun saadaan ensimmäiset perunat pöytään, tekisi mieli mennä jo tonkimaan multaa ja katsomaan joko sieltä jotain löytyisi. Pitää vain malttaa mielensä vaikka vaikeaa onkin. Omat perunat loppuivat hetki sitten ja muutama kilo ollaan jouduttu ostamaan. Esikoinen ei ollut tästä yhtään innoissaan vaan valitti kaupan perunoiden makua huonoksi. Melko murheissaankin oli, kun kuuli omien perunoiden olevan loppu! Mutta toivottavasti asia pian korjaantuu. 


Viiniköynnös 'Somerset Seedles' 

Olen pelännyt tähän asti pahinta viime kesänä istutettujen viiniköynnösten puolesta. Varsinkin kun yksi neljästä on hieman arempi kylmälle kuin loput kolme 'Zilga' köynnöstä. Tämä arempi on lajikkeeltaan 'Somerset Seedles'. Onneksemme kyseinen köynnös alkoi viimein näyttää merkkejä selviytymisestä avomaalla! Kaksi 'Zilgaa' sen sijaan vielä antavat odotuttaa itseään, mutta helpotus on huomattava jo pelkästään molempien lajikkeiden selviytymisellä. Rahallinen menetys kyllä kirpaisee ikävästi, jos kumpikaan ei lähde kasvuun.

Tulevaan kasvihuoneeseenkin on tarkoitus ostaa jokin viiniköynnös, mutta lajiketta ei ole vielä päätetty. Luettu on sen sijaan monestakin, mutta suurin ongelma tulee todennäköisesti olemaan saatavuus. Ehkä se lajike kuitenkin selviää kesän mittaan ja saamme köynnöksen istutettua vielä tämän vuoden puolella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti