keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Viinerit



Viinerit
n. 72 kpl

1 L maitoa
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 dl sokeria
1200-1500 g voita
n. 3 L vehnäjauhoja

Päälle esimerkiksi vaniljakreemiä, omena-herukkahilloa tms. 
Koristelu tomusokeri-vesiseoksella. 


Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähän kerrallaan sen verran, että taikinasta tulee melko kiinteä. Jauhojen määrä riippuu todella paljon jauhoista, joten määrä voi vaihdella rajusti! Työstä nopeasti taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 10 min.
Kauli taikina hyvin jauhotetulla alustalla noin 2cm paksuksi ja noin 70 x 45cm levyiseksi suorakaiteeksi. Siivuta voi ja lado viipaleet taikinalevyn toiselle puolelle jättäen muutaman sentin kääntövaran reunoihin.
Käännä reunat ja taikinan toinen puoli voi viipaleiden päälle ja painele reunat kiinni. Käännä taikinan taite itseäsi kohti ja kauli uudelleen saman levyiseksi noin 2cm paksuksi suorakaiteeksi. 
Taita taikina kolmin kerroin ja käännä taas taite itseäsi kohti. Toista tämä yhteensä kolme tai neljä kertaa. Välissä voit antaa taikinan levätä hetken jääkaapissa, jotta sitko antaa paremmin periksi kaulimista. Taittele taikina vielä kerran ja nosta jääkaappiin odottamaan leivontaa vähintään 15 minuutiksi. Voit tehdä taikinan myös hyvissä ajoin ennen paistoa jääkaappiin odottelemaan.
Valmista odotellessasi vaniljakreemi.
Ota taikina jääkaapista ja kauli jauhotetulla pöydällä hieman isommaksi levyksi kuin aiemmin. Leikkaa levy pituussuunnassa puoliksi. Leikkaa molemmista puolikkaista noin 2cm leveitä nauhoja. Kieputa nauhat päistä kierteelle ja muotoile haluamasi mallisiksi viinereiksi. Kuvassa oleva ympyränmallinen viineri tehdään yksinkertaisesti pyöräyttämällä päät ristiin keskelle. Painele keskustaa hieman litteämmäksi leivinpaperille.
Anna kohota vähintään 30 min, täytä kreemillä/hillolla ja paista 225 asteessa noin 10-15min, kunnes viinerit ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä ja koristele tomusokeri-vesiseoksella. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti