maanantai 6. elokuuta 2018

Sadonkorjuuta

Lilat vadelmat ovat yksiä tämän vuoden kokeiluista

Ampparit.. Ne pienet penteleet estävät viimeisien mansikoiden keräämisen ja vaikeuttavat muidenkin marjojen keruuta. Miten niitä voikaan olla niin valtava määrä joka paikassa? Ei toivoakaan, että uskaltaisi mansikoihin kätensä lykätä! Onneksi kuitenkin saimme kerättyä mansikoita valtavan paljon enemmän kuin viime vuonna. Omavaraisuus siis jatkuu ainakin seuraavaan vuoteen asti. Monta litraa meni hilloiksi ja vielä enemmän pakastimeen. Ei voi olla kuin tyytyväinen, vaikka nyt aika iso osa jääkin amppareiden suuhun. Onneksi on muitakin marjoja!

Vadelmat kypsyy kovaan vauhtiin ja muutama pieni rasiallinen on pakastimeen jo mennyt. Ajatuksenani oli keitellä vielä mansikka-vadelmahilloa, mutta enpäs taidakaan uskaltaa edes muutamaa mansikkaa hakea sekaan. Pitänee tehdä pelkistä vadelmista hilloa. Hurjasti vaan on matoja ollut vadelmissa, toivottavasti ensikesänä olisi taas puhtaampia..


Talvella suunnittelin paljolti tämän vuoden kylvöt ja tietysti esikasvatukseen meni jo silloin paljon aikaa. Suunnittelin silloin laittavani niin paljon kesäkurpitsoja, että saadaan kunnon varasto "kurkkusalaattia" kellariin. No, sen voin nyt sanoa tässä vaiheessa, että tällä hetkellä on niin paljon kurkkusalaattia kellarissa, ettei tarvitse varmaan ajatellakaan tekevänsä ensivuonna ainuttakaan purkillista. Mutta ei kai sitä voi silloinkaan jättää tekemättä... :) Kunhan nyt ainakin taimien määrää vähentää reippaalla kädellä, mikä olikin tarkoitus, jos onnistutaan saamaan kunnon "pesämuna" kurkkusalaattia. Ja eiköhän se ala olla pikkuhiljaa kasassa.


Suurinpiirtein 20kg kerätty kesäkurpitsoja ja melkein kaikki säilötty kurkkusalaatiksi. Yhtä kiloa kohden mennyt noin kolme paprikaa, eli sekin sato on ollut erittäin runsas. Toisaalta ajatuksena oli myös saada pakastimeen paljon paprikoita. Siinä ei nyt ihan taidetakaan onnistua, mutta jos edes vähän lisää menisi pakkaseen, niin voin sanoa olevani tyytyväinen. Pitänee jättää suosiolla myös paprika säilykkeiden teko ensivuoteen. Tai eihän sitä tiedä, jos ottavat ja yllättävätkin vielä sadollaan. Onhan tässä vielä aikaa, kun vasta kunnon pakkasilla paprika huoneeseen tulee turhan kylmä.


Talvivalkosipuleiden koko löi ällikällä! Ei ihan meinaa vieläkään uskoa kuinka komeita niistä lopulta kasvoi. Keväällä meni alkuun todella pitkään, ennen kuin mitään nousi mullasta ja olin jo aikeissa luovuttaa. Mutta nyt voi ylpeänä todeta onnistuneensa kasvattamaan valtavia valkosipuleita! Syksyllä näistä laitetaan isoimmat maahan ja jäädään odottamaan uutta satoa :)

Hyötypuutarhasta on vaan älyttömän paljon iloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti