perjantai 16. heinäkuuta 2021

Ruukkupuutarha 2021


Ruukkupuutarhan sommittelu on keväällä ihan parasta puuhaa. Osa kylvetään, osa haetaan kellarista talvehtimasta ja osaan ostetaan uudet taimet. Tänä vuonna ostettiin poikkeuksellisen paljon kesäkukkia ruukkuihin. Pitihän sitä pistää parastaan Avoimia puutarhoja varten.. Pääosa oli kuitenkin halpoja euron kukkia ja niillä saikin aika kivasti lisää ilmettä hyötykasvien vihreyteen.

Ruukut täytän kyllä kaikkein mieluiten hyötykasveilla. Vadelmaa, persikkaa, lamopinaattia, minttuja.. Mitä nyt ikinä mieleen tuleekaan ruukkuun laittaa. Ruukkujen paras puoli on mahdollisuus talvettaa arempiakin kasveja. Nyt näyttäisi jopa tulevan pieni maistiainen persikasta! Saapa nähdä pysyykö loppuun asti kyydissä vai tipahtaako jossain vaiheessa kuitenkin pois. Toivotaan parasta! 



Aina ei kaikki idä kovin hyvin..


Mulla on joku pakkomielle näihin ruukkuihin. Niillä saa niin paljon lisää alaa viljelyksille ja tykkään niiden helppoudesta. Ei pahemmin rikkojen nyppimistä, mutta kastelua kyllä senkin edestä. Vanhat mullat saa kipata yksivuotisista kasvatuksista aina puutarhassa uusiin lavoihin tai alueisiin. Toki pussimultaa kuluu, mutta käytän pohjalla eläinten tuoreita jätöksiä aika reilusti. Tavoitteena vielä joskus saada mullat riittämään komposteista ruukkuihinkin, mutta toistaiseksi mennään tämmöisellä kokoonpanolla. 




Ruukkuina käytän aika paljon ämpäreitä. Ne ovat kertakaikkiaan ihan parhaita siinäkin hommassa! Halpoja, kevyitä ja helppoja pestä. Pinottavuus säilyttäessä on myös iso plussa. Siirto sujuu vaivattomasti paikasta paikkaan. Ne on myös jo itsessään melkoisia väripilkkuja. Ja minähän tykkään väreistä! 



Perunaa laitoin juhannuksena ämpäreihin, kun perunamaalla näyttää niin surkealta. Jospa sieltäkin edes jotain tulisi. Ja jos ei tule niin jospa sitten näistä ämpäreistä edes hieman. Vieläkin tekisi mieli laittaa vähän lisää ämpäripottua tulemaan, mutta en tiedä viitsiikö. 

Kesäkeittiössä kaikki paprikat ja chilit kasvaa ämpäreissä, näille haluaisin joskus ostaa tummanharmaat ja mintunvihreät ämpärit. Ehkä pari vaaleanpunaistakin menisi joukossa mainiosti. Levittelin eilen petopunkkeja kesäkeittiöön, kasvihuoneeseen ja lasiterassille. Jospa saisivat taas pistettyä vihannespunkit kuriin ainakin hetkeksi. Siinä mielessä ämpäreiden vaihto ei ole edes ajankohtaista. Nämä vanhat saisi sitten laittaa ruukkupuutarhan jatkoksi pihalle.



Muita ruukkuja olen ostanut milloin mistäkin on kohtuu edullisesti saanut. Pari vanhaa pikku roskistakin on saanut ruukkuna uuden elämän. Muutamia ruukkuja ollaan saatu ilmaiseksikin. Muutamalle isolle olisi vielä paikka auki, mutta ei ehkä enää tämän vuoden puolella kuitenkaan. Enää ei jaksa mitään uusia istutuksia ruukkuihin laittaa.

Minkähänlaiselta seuraavana kesänä näyttää? Inspiraatiota haetaan jälleen taas talven aikana ja jos jotain kivoja linkkejä aiheeseen liittyen löytyy niin laittakaahan kommentteihin 🥰



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti