sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Kaunis kevät päivä


Kauniina päivänä on ihana käydä kierros puutarhassa ja pienesti puuhastellakin siellä. Tämä päivä kuitenkin pääasiassa meni leipomiseen, mutta ehdittiin aloittaa lavatarhan muutostyöt. Lavatarhassa riittääkin puuhaa, mutta toivottavasti pääsemme tavoitteeseen ennen syksyä. Tavoitteita onkin paljon taas tälle vuodelle pihan ja omavaraisuuden suhteen. Kaikkeen emme varmasti pysty, mutta haaveilu on sallittu.



Kesäkeittiössä riittää ihmeteltävää joka päivälle. Tomaattien, chilien ja paprikoiden ensimmäiset nuput avautuvat ihan muutamien päivien sisään. Ananaskirsikat kasvavat kohisten, kylvetyt kurkut itää ja kurpitsat on kylvetty. Kurkkuja pitäisi kylvää vielä monta lisää, mutta laitan ne suoraan ämpäreihin ja ämpärit kaipaavat tietenkin pesua edellisen kesän jäljiltä. Kevättä tehdään tässä torpassa melko hitaalla vauhdilla, mutta eihän tässä vielä mikään kiire olekaan.




Purjoille kokeilin nyt ensimmäistä kertaa sanomalehtispiraaliin koulintaa ja tässä vaiheessa ainakin näyttää lupaavalta. Tilaakin säästyy huomattavan paljon. Koulittavia purjoja on vielä paljon lisää, mutta eiköhän nekin spiraaleihinsa pääse ihan lähipäivinä. Lavatarhassa purjoille on varattuna reilusti tilaa. Myös tulevaan hirsilavaan lavatarhan rinteeseen on täksi vuodeksi tulossa kasvamaan purjoa ja muita sipuleita. Etupihalle terassin eteen olen suunnitellut myös pitkät ja kapeat istutuslaatikot joihin on suunniteltu purjoille paikkoja. Toivottavasti ehdimme nämä kaikki toteuttaa vielä keväällä! 

Purjoissa on suuri työ hyötyyn nähden, mutta tässäkin asiassa maku korvaa työn. Syksyllä saimme pakkaseen vain muutaman rasian valmista purjo silppua. Nyt tavoitteena on saada monta rasiaan enemmän, sekä myöskin maakellariin asti ainakin muutama. Kun ei ole kokemusta purjojen säilyttämisestä kellarissa, ei uskalla heti kokeilla monellakaan purjolla ensimmäisellä kerralla. Siihenkin taitaa niksinsä olla ja epäonnistuessa suuri työ valuisi hukkaan. Kuitenkin toiveikkaana odotan tulevaa satoa ja uskoisin saavani sen verran monta purjoa, että niillä pääsisi jo kokeilemaan. 


Ulkonakin on alkanut tapahtua kohisten, sipulikukat ja osa perennoista nousee hiljalleen. Ensimmäiset kimalaiset ja perhoset liitelevät kauniilla ja lämpimällä säällä. Harmikseni tänäänkin aurinko meni pilveen ja tilalle tuli sade. Auringosta ehdittiin kuitenkin nauttia riittävästi tälle päivää, joten pieni sade ei saa päätä alaspäin :)


Ämpäri perunat ovat alkaneet tosissaan rehottaa, tänäänkin sai olla multaamassa säkeissä kasvatettavia. Haaveissa siintää uudet perunat juhannukseksi, mutta vähän arveluttaa onnistuminen. Vaikka lupaavalta näyttääkin, niin pientä pessimistisyyttä pitää koittaa ylläpitää, ettei pettymys olisi niin kova, jos tulosta ei tulekaan! Perunat olisi kiva jo siirtää pihalle, mutta ihan vielä ei sitä uskalla tehdä. Ovella ei hirmuisesti ole tilaa ja vielä kun varret tuosta kasvavat.. Noh, ehkä me voidaan kulkea vain kylppärin ovesta kesäkeittiöön jos niikseen tulee :) 




Seuraavaksi onkin vuorossa ruisleipien paistoa kolmen pellillisen verran :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti