sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Ruukkupuutarha 2017

 

Kiinnostus ruukkupuutarhaan lähti oikeastaan ison terassin hyödyntämisestä viljelyssä. Vaikka ruukkuja oli kesällä todella monta, näytti terassi vieläkin kovin tyhjältä. Tulevana kesänä ruukkujen määrää lisätään ja myös keskelle koitetaan keksiä jokin juju. Viime kesänä ruukut olivat kaikki seinien vierellä, mutta tarkoitus olisi saada myös keskelle jotakin tulevana kesänä. Myös vertikaalinen puutarha kiinnostaa ja toivon mukaan semmoinen ilmestyisi kesällä myös meidän terassille :)

Kasvun ihmettä on ihana seurata ruukuissa. Alkuun ruukut olivat pääosassa, myöhemmin kasvit peittivät ne melkein kokonaan näkyvistä. Kesäkurpitsat erityisesti rehottivat ruukuissa ja tulivat reilusti ylikin reunoilta. Isot lehdet näyttivät todella kauniilta pienempien kasvien vierellä. 


Onnistuneisiin ruukuissa viljeltyihin hyötykasveihin lukeutuivat kesäkurpitsa, avomaankurkku, herne, tilli, salaatti, kiinankaali, isoköynnöskrassi, retiisi, pavut, lehtiselleri sekä tietenkin erilaiset yrtit. Olen aivan myyty siitä, miten rehevästi kasvavilla ruukuilla saa runsaasti ilmettä isollekin terassille. Terassit vaativat suunnittelijaltakin melkoisen paljon ja ihan ei tullut nappisuoritusta menneenä kesänä. Toivottavasti jo tulevana kesänä voi sanoa onnistuneensa!

Ämpärit eivät ehkä ole esteettisesti ne parhaimmat vaihtoehdot, mutta värikkäinä näyttivät mielestäni kivoilta kasvillisuuden seassa. Tämän vuoden viljelyyn onkin ostettu taas iso kasa uusia ämpäreitä, jotta saisimme varmasti mahtumaan ihan kaiken mitä haluammekin! Erityisesti ämpäreissä houkuttaa niiden halpa hinta, vaikka muovi nyt ei ekologisesti se paras vaihtoehto olekaan... Mutta varsinkin chileille ja paprikoilla ne ovat todella kätevät. Etenkin liikutettaessa paikasta toiseen ne ovat todella käytännöllisiä!


Ruukku viljelyssä epäonnistuineita viime vuonna ei onneksi ollut montaa. Yksi niistä oli kuitenkin ruusupapu, joka ei varsinaisesti epäonnistunut, mutta palkoja ei jostain syystä tullut ainuttakaan. Kukki kuitenkin runsaasti ja oli todella kaunis ruukussaan, joten ei täysin epäonnistuneeksi voi luetella. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti