lauantai 18. elokuuta 2018

Kellarin kunnostusta


Maakellari kaipasi perusteellista pesua. Ensinnäkin sen takia, kun emme aiemmin ole sitä vielä kalkinneet. Ostimme sen kuitenkin jo kolme vuotta sitten. Aina ei vaan saa aikaiseksi tehdä kaikkea sitä mitä pitäisi. Mutta nyt voimme todeta, että kalkki on seinässä ja tämän vuoden hyllyjen rakennus tavoite täytetty! Yllättävän helpostihan se pesu ja kalkitus sujuikin painepesurin ja massaruiskun ansiosta. Seinien viereen aloitettiin myös laattojen laitto, että saadaan hyllyt tukevasti paikoilleen. 

Voin sanoa, että kalkkivelli vaikutti valoisuuteen valtavasti! Odotettavissahan se toki oli, että synkkyys hieman vähenisi, mutta että näin paljon. Varmaan asiaan vaikuttaa myös se, että hyllytkin maalattiin kalkkivellillä valkoisiksi. Toivottavasti tämä lisää niiden käyttöikää edes jonkin verran. Aikaisemmat hyllyt olivat tavallista vaneria ja kolmessa vuodessa homehtuivat rumiksi, mutta kuitenkin jaksoivat vielä purkkien painon kantaa. Eli eiköhän nämäkin muutaman vuoden kestä hyvinä. 

Ensimmäinen purkillinen etikkapunajuuria!

Hämähäkkejä on ollut runsaasti kellarin katossa ja seinissä. Ne kuitenkin katosivat lähes kokonaan jo hetkeä ennen pesua. En oikein käsitä minne kaikki yhtäkkiä hävisivät, mutta parempi niin. Eivät ainakaan jääneet painepesurin jalkoihin. Nyt pystyy kulkea kerrankin pää pystyssä kellarissa, eikä aina kyyristellä pelosta, että mistä mahtaa jättimäinen hämähäkki tipahtaa niskaan... Onneksi niin ei ole kuitenkaan käynyt!


Yksi hyllykkö ei riittänyt tämän vuoden hilloille ja kurkkusalaateille. Ihan mahtavaa! Hyllyjen alle jätettiin ämpärin mentävä kolo ja todennäköisesti vielä ainakin tulevana talvena perunat säilytetään ämpäreissä. Vielä ei olla päätetty minkälaisissa astioissa perunat tulevaisuudessa säilytetään, mutta eiköhän sekin joskus selviä :) Aikaisempaakin satoa vielä kellarista löytyy, mutta ei kovin paljoa. Chilejä, omenahilloa, "kapriksia" ja kesäkurpitsa viipaleita on jonkin verran jäljellä. Eiköhän nekin pian jo lopu. Chilit on vielä tältä vuodelta säilömättä, jollei lasketa niitä mitä kurkkusalaatteihin on käytetty. Ihan hirmuisen suurta satoa ei niistä kuitenkaan odotella. Jos nyt muutaman purkin saisi säilöttyä, niin riittäisi varmasti seuraavaan satoon asti.



Säilöntä vaatii valtavasti lasipurkkeja. Ilman ihania ihmisiä, jotka ovat meille runsaasti purkkeja lahjoittaneet, emme saisi näin suurta satoa säilöttyä kellariin mitenkään! Valtavasti kiitoksia siis naapurit, ystävät, tutut ja tuntemattomat! Teidän avulla olemme säästäneet pitkän pennin. Lasipurkit kaupoissa maksavat sievoisen summan ja mielestäni on varsin erikoista, kun saat ostettua purkillisen valmista säilykettä joissakin tapauksissa paljon halvemmalla, kuin vastaavan tyhjän lasipurkin.. Ehkä netistä tilaamalla voisi löytääkin edullisia purkkeja, mutta kierrätys on mukava osa meidän arkea muutenkin, niin se sopii hyvin myös tähän harrastukseen. Ja tämän harrastuksen ansiosta meillä on talveksi suuri sato herkuteltavana! Uskoisin myös, että näillä varastoilla on säästetty sievoinen summa. Ja mikä parasta, kaikki viljellään ilman myrkkyjä. Makukin on jotain ihan muuta kuin teollinen. Eipä ole paluuta entiseen tässä huushollissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti