maanantai 1. lokakuuta 2018

Syksyn satoa


Kauniita syksyisiä päiviä ei montaa ole ollut, todella sateista ja synkkää suurimmaksi osaksi, mutta onneksi muutama älyttömän kaunis päivä on mahtunut myöskin mukaan. Melkeinpä päivittäin on tullut kuitenkin säästä huolimatta käytyä metsässä ihan tuossa naapurissa. Ja toki ne käynnit on merkattu Mennään metsään-laskuriin!


Aurinkoisten päivien lisäksi satoa on vielä kerätty hurjasti. Vaikka osan kasveista pakkanen on jo vienyt, löytyy silti vielä paljon elinvoimaista kerättävää kasvimaalta. Peräti kaksi sokerimaissia saimme tänävuonna kasvatettua. Ensimmäinen "kauan sitten" syöty ei ollut häävisti pölyttynyt, mutta toinen oli jo mallikelpoinen! Yllätyin, ettei maissit vielä olleet ottaneet pakkasesta nokkiinsa. Toisaalta kaikki lavoissa olevat onkin tähän asti kestäneet paremmin kylmyyttä kuin avomaalla olleet. Mutta siinähän nyt ei olekaan mitään uutta, lavat on kaikin puolin ihan parhaita!


Saimme viimein myös viimeisetkin chilit säilöttyä. On siinäkin ollut taas työmaa, vaikkei sato mikään valtava ollutkaan. Mutta sen tiedän jo tässä vaiheessa, että tulevana vuonna chilejä ei tarvitse laittaa kasvamaan muutamaa kasvia enempää. Paitsi tämä ei koske suosikkiamme, eli 'Padron' chiliä. Tämän vuoden kasvatuksessa tuli monta takapakkia ja nyt vasta nämä ovat alkaneet tuottaa satoa! Onneksi on tuo tuleva kesäkeittiö sellainen, että siellä voi jatkaa viljelyä vaikka koko talven. Osa paprikoistakin on alkanut pukata uutta satoa ja nyt toiveena onkin saada vielä sieltäkin pakastimen täydennystä.

Nostimme eilen valtavan kasan purjoja. Noin kottikärryllinen sieltä maasta nousi. Enää pitäisi laittaa ne pakkaseen. Siinä sitä hommaa vasta onkin... Jos ajattelee viljelyn olevan jo suuritöistä, niin kyllä pakastaminen on vaan huomattavasti suurempi homma. Toivottavasti näin paljoa ei tarvitse jatkossa kasvattaa joka vuosi! Mutta toisaalta näihin ei pahemmin vioitusta tullut, eli saatiin jopa satoakin, toisin kuin muista sipuleista. Aina on iskenyt sipulikärpäset ja niin teki tänäkin vuonna tällä kertaa vihersipulille. Onneksi ne eivät kuulu purjojen vaivoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti