keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Chili


Chili on yksi niistä harvoista asioista joissa olemme täysin omavaraisia. Nämä mielenkiintoiset ja monipuoliset kasvit ovat omasta mielestäni todella helppoja kasvattaa. Toki en puhu nyt mistään villichileistä tai muista erikoisemmista, vaan ihan näistä tavallisista harrastelijoiden suosikeista!

Eri lajikkeita löytyy laidasta laitaan niin tulisuuden kuin värien ja muotojen puolestakin. Kokeilemalla löytyy ne omat suosikit ja chilin siemeniä saa ostettua monista eri kaupoista, niin netistä kuin myymälöistäkin. Netistä tosin löytyy huomattavasti kattavampi valikoima kuin vaikkapa marketista. 

Itse en ole innostunut keskivahvoja tulisemmista chileistä, koska oma sietokyky on vielä lapsenkengissä... Enkä kyllä usko kiinnostuvani edes vuosien päästä, vaikka kauniita ovatkin ulkomuodoltaan. Mitäpä sitä kasvattamaan sellaisia jotka jäisi käyttämättä. Pieneen omavaraisuuteen kun pyritään pienellä viljelyalalla, niin pienetkin alueet on käytettävä tarkoin hyödyksi.


Tämän kauden viljelyyn on valikoitunut paljon meille uusia lajikkeita, mutta myös muutama tuttu ja hyväksi havaittu.

Lista kokonaisuudessaan tässä:

Aji Amarillo
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Fantasy Sparkly White
Aji Norteno
Aji Pineapple
Champion
Coyote Zan White
Ethiopian Brown
Jamaican Bell
Lemon Drop
Malesian Tomato
Padron
Piispanhattu
Tormenta


Aji Norteno - keskivahva

Tätä viljelimme viime kesänä ensimmäistä kertaa ja se päätyi samantien suosikkeihin! Sato oli runsas ja chilit muhkeita ja suuria. Koon lisäksi myös rapeus ja mehukkuus teki oman osansa suosikkilistalle pääsyssä.


Piispanhattu - mieto

Mielenkiintoisen muotoisia ja tulisuus on leivän päällä sopivan mieto. Omasta mielestäni säilöttynä huomattavasti paremman makuinen kuin tuoreena ja tämän takia pysynee viljelyssä vielä pitkään.


Padron - mieto

Tähän mennessä tämä on suosikkilistan ykkönen! Makua löytyy ja sopiikin ihan loistavasti jalapeno-valkosipulimajoneesin raaka-aineeksi. Taimi oma matalakasvuinen ja varsin kompakti, joten tilaa jää myös muille. Kuitenkin hieman varuillaan saa näiden kanssa olla, sillä noin yksi kymmenestä podista on tulinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti