keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Omavaraisuudesta


Kuten aiemmassa postauksessa mainitsin, olemme täysin omavaraisia chilien suhteen. Omavaraisuutta on monessa eri muodossa ja jopa leipien tekeminen itse tekee omalla tavallaan omavaraiseksi, vaikka jauhot joutuukin ostamaan. Vaaleat leivät olen jo vuosia leiponut itse ja ruisleipien teon aloitin reilu vuosi sitten. Muutamia vaaleita leipiä olen myös nyt lähiaikoina tehnyt juureen ja omaksi ihmetyksekseni ne ovat onnistuneet kohtalaisen hyvin. Myös pizzat ja pitaleivät teemme nykyään vain juureen. Maku on huomattavasti parempi kuin hiivalla tehtynä ja se vähentää samalla myös teollisen hiivan ostamista, eli omavaraisuutta sekin.


Teemme pakastimeen valmiiksi "eineksiä" ja syömme niitä aina silloin kun on kiire tai muuten vain laiskottaa. Sillä saamme halvempaa ruokaa toisinaan hyvinkin kiireiseen arkeen ja roskiskaan ei täyty pakkauksista. Leipäpussejakaan ei enää tarvitse kotiin kantaa. Niitä säästettiin todella iso määrä siltä ajalta kun emme vielä leiponeet kaikkia leipiä itse. Pusseja on jemmassa vieläkin todella paljon, eivätkä ne ihan heti lopu. Tästä näkee konkreettisesti miten paljon säästyy turhaa muovia, kun tekee leipänsä itse.

Pakastamisessa muovilta emme välty, mutta käytämme vain rasioita pakastukseen ja samat rasiat tulevat olemaan käytössä niin pitkään, että en näe siinä ongelmaa. Pusseja emme halua käyttää senkään takia, että maut eivät pysy kurissa niissä. Rasioiden kanssa edes sipulit ja tillit eivät ole olleet ongelmana ilman "superpakkailua".


Omavaraisuutemme on vielä alkutekijöissään, vaikka siihen on jo muutama vuosi pyritty. Erittäin hitaasti etenee ja uutta opetellaan se mitä pystytään. Ison osan hitauteen on vaikuttanut tonttimme todella tiivis savimaa. Emme edes lähteneet parantamaan maata, vaan siirryimme suoraan lavaviljelyyn. Myönnettäköön, että se ei todellakaan ollut ainoa syy! Oma puutarhainnostukseni lähti nimenomaan liikkeelle lavoista. Nälkä kasvaa syödessä ja varsinaista lavatarhaamme on rakennettu nyt muutama vuosi. Syksyksi suunnitelmana olisi saada vihdoin kaikki lavat valmiiksi, mutta sen näemme sitten syksyllä miten käy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti