Kun satoa saa vielä odotella, muistelemme taas hiukan viime kesää ja sen satoa.
Edellisen postauksen löydät täältä.
Kuvan vaaleanpunaisia viinimarjoja saimme jonkin verran pakkaseen asti. Pensaat olemme istuttaneet toissa vuonna. Punaisia, valkoisia ja mustia tuli myös mukavasti ja osasta tehtiin mehua ja osa päätyi pakkaseen. Muksut tykkäävät syödä marjoja suoraan pakkasesta ja myös mansikkarahkaan on kiva laittaa vähän kirpeyttä joukkoon. Mustien pensaiden kohtalo on vielä harkinnassa, ne eivät ole meidän suosikkeja ja ovat muutenkin täynnä äkämäpunkkeja. Yksi mietinnän alla oleva vaihtoehto olisi hävittää suurinosa puskista ja säästää parhain.
Sokerimaissi yllätti meidät menneenä kesänä ja satoa tuli monta tähkää. Kuvan tähkä otettiin kuitenkin hieman turhan aikaisin, mutta maku oli silti kohdillaan. Ensimmäinen kesä kun onnistuimme kasvatuksessa ja kyllä voi sanoa innostuneensa melko suuresti tuosta ensimmäisestä maissista!
Vuonna 2016 kylvimme pitkän rivin pillisipulia ja niistä saimme nauttia suuressa määrin menneenä kesänä. Myös talven varalle laitoimme pakkaseen muutaman rasiallisen. Ihanan helppoa ottaa valmista silppua suoraan pakkasesta ruokaan. Ruohosipuliakin on pakkanen pullollaan ja sitä laitammekin pääasiassa leipätaikinaan.
Vadelmia meillä kasvaa pitkä rivi. 'Glen Ample' nimisen lajikkeen valitsimme suurien marjojen ja piikittömien varsien vuoksi. Viime vuonna satoa saatiinkin ihan kohtuullisen paljon ja pakastimessakin on vielä vähän jäljellä. Hilloon asti näistä ei vielä riittänyt, paitsi yhteen mansikkahilloon laitoimme pienen määrän vadelmia sekaan. Nyt tulevana kesänä olisi ajatuksena lisätä vadelmien määrää ja ehkä samalla myös lajikkeita.
Erilaiset salaatit kuuluvat joka vuosi puutarhaamme. Talvella emme kovin usein osta salaatteja, koska se ei ole järin ekologista. Kuvassa myös lehtikaalia, jota syömme salaatin seassa.
Perunat ovat iso osa hyötypuutarhaamme. Kuvassa lajikkeet 'Blue Congo' ja 'Annabelle'. Jälkimmäinen on tähän mennessä ollut ehdottomasti paras. Isot ja hyvän makuiset mukulat, todella satoisa. Ikäväkseni pitää kuitenkin todeta, että rutolta ei vältytä ikinä ja perunoita menee hukkaan melko paljon. Silti haluamme itse kasvattaa omat perunat.
Lajikkeita olemme kokeilleet monia, mutta aika harvan maku miellyttää. 'Blue Congon' maku yllätti. Alkuun tuntui vähän oudolta syödä sinisiä perunoita, mutta nopeasti siihen tottui. Hauskan ulkonäön lisäksi makukin on hyvä ja näin ollen se jää viljelyyn vielä hyväksi toviksi. Jos ruton esiintyminen lisääntyy, saatamme jättää perunan viljelyn kokonaan. Toivottavasti näin ei käy.
Tälle vuodelle toivomme parempaa onnea myös muiden kasvien suhteen, mutta hyvään alkuun ollaan jo päästy. Esikasvatus on kovassa vauhdissa ja kesä lähestyy nopeasti. Uusien lavojen rakennuskin on käynnistetty ja lupaavasti näyttää siltä, että suurinosa saataisiin valmiiksi jo tämän vuoden kylvöjä varten :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti