lauantai 15. elokuuta 2020

Sato haaveita


Kesä alkaa hiljalleen kääntyä syksyä kohden ja kaikkialla on rehevää, joskin pääosa rehevyydestä tulee rikkakasvien muodossa. Onpahan ainakin ötököille ruokaa, jos ei muuta! 



Omena 'Solnyshko' tekee komean sadon nuoresta  iästään huolimatta. Melko rajusti karsin raakileitakin, vaikka puun ikään nähden varmasti jätin liian paljon omenoita kasvamaan. Mutta kun ei vaan raaskinut karsia enempää! Nämä omenat pääsevät ensimmäisenä kokeilemaan kellarissa säilyvyyttä, tämän lajikkeen kun pitäisi säilyä hyvänä joulukuulle asti.
Haaveissa vielä muut syys-/talviomenat täyttämään kellaria. Harmillisesti toiset puutarhastamme löytyvät lajikkeet ovat vielä nuorempia, joten kellarin täyttymistä saa tovin jos toisenkin odotella.. Mutta onneksi aina saa haaveilla. Olisihan se hienoa hakea vielä keskellä talvea tuoreet ja virheettömät omenat suoraan kellarista.



Muksujen lavatarhassa kukkii unikot ja kehäkukat. Jälkimmäisten terälehtiä tytöt keräsivät kuivumaan. Osa alkaa jo kehittämään siemeniä ja niin pääsevät neidit keräämään myös omat siemenet tulevia kylvöjään varten. Varsin hyödyllinen taito sekin. 


Marja-aroniat alkavat myös hiljalleen kypsyä. Näitä käytämme lähinnä omenan kanssa hillossa. Myös smoothieen laitamme silloin tällöin pienen määrän aronioita. Pihalla on kaksi nuorta marja-aronia pensaita, joista tulee vielä melko vähän marjoja. Tontille laitoimme viime vuonna muutaman metrin musta-aroniaa, mutta se ei vielä edes kukkinut.


Raitajuuret ja porkkanat ovat komeassa kasvussa. Samoin osa purjoista on mukavan paksuja. Kyllä tätä satoa vaan yllättävän hyvin tulee, ei sitä oikein aina osaa edes ajatella, kun välillä tuntuu, ettei riitä säilöttävää! Aina riittää kuitenkin parannettavaa seuraavaan kauteen. Valkosipulit menivät niin penkin alle, että harmittaa rajusti. Varsinkin kun vasta oikeasti opittiin sitä käyttämään kunnolla. Mutta ei voi mitään, kaikessa ei vaan voi aina onnistua. Ei muuta kun leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. Tai sitten koitetaan keskittyä niihin positiivisiin asioihin, joita on huomattavasti enemmän tällä kaudella kuin epäonnistumisia. Ja se on hieno juttu se!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti